Wat is Pinterest ?

Pinterest is een visuele zoekmachine is om nieuwe ideeën en producten te vinden en is gecreëerd uit de samenvoeging van ‘pinnen’ en ‘interesse’.

Kort samengevat kan je zeggen dat Pinterest een visuele zoekmachine is om nieuwe ideeën en producten te vinden. De posts op Pinterest worden pins genoemd. Deze pins  zijn foto’s en video’s en soms documenten.
Pinterest is gelanceerd in maart 2010 door Ben Silbermann samen met Evan Sharp, welke voor het design zorgde.
Ben Silbermann omschrijft Pinterest als een interactief mobiel platform waar gebruikers op online-prikborden afbeeldingen van allerlei interessante dingen kunnen ‘pinnen’.

Ben Silbermann, founder of Pinterest, at Y Combinator Startup School on October 20, 2012.

Wat is Pinterest ?

Pinterest is een platform, waar de focus ligt op het bekijken en delen van posts, die bezoekers kunnen bewaren, delen en kopen.
Het is een combinatie van zoekende gebruikers, die met foto’s en video’s in aanraking komen met hun favoriete producten en diensten.
Een sociaal platform, waar bedrijven en ondernemers doelgericht hun producten en diensten kunnen aanbieden, dat is Pinterest. De bezoekers zelf, de doelgroep, ervaren dit niet zo en bewaren en delen de pins op hun borden.
Met meer dan  400 miljoen bezoekers per maand is Pinterest één van de grootste  internet-community in de wereld.
Net zoals mensen gaan zoeken op Google of andere zoekmachines, bezoeken ze Pinterest om nieuwe dingen te ontdekken, niet via teksten doch met leuke foto’s en originele video’s.
Aan de pinterest-pin is meestal een url-link gekoppeld. Met één klik op de pin geraak je onmiddellijk op de achterliggende website of video voor meer informatie te ontdekken.
Elke bezoeker kan op Pinterest eigen borden maken, waarop dan pin’s worden geplaatst en bewaard. De posts op Pinterest heten pin’s.
Wat snel opvalt bij Pinterest is het overzichtelijk aanbod van de pins.
Deze pin’s kunnen bezoekers zien en bewaren op hun eigen borden. De pin’s kunnen steeds terug geraadpleegd worden en kennen een veel langere levensduur dan op andere sociale media-kanalen.
Het bewaren van pin’s heet re-pinnen.
Bij een pin kan een reactie geplaatst worden. Ook is een chat mogelijk.
De nadruk ligt op het uitbouwen van een netwerk met volgers en die bezoekers inspireren om over te gaan tot actie.
Op de Pinterest-tijdlijn verschijnen enkel pin’s over de interesse-gebieden, die gebruikers vooraf hebben ingegeven. De bezoeker krijgt enkel wat ie zoekt en vraagt. Er wordt geen informatie opgedrongen.
Visueel zoeken : Rechtsonder op een pin ziet de gebruiker een vergrootglas en kan op een pin visueel zoeken.
Wanneer één detail wordt aangeklikt ontvangt de bezoeker direct gerelateerde pins over dit detail.
De borden en de pin’s zijn publiek en kunnen door andere bezoekers worden gezien, gevolgd en bewaard worden.
Ook privé kan je borden aanmaken, die jij alleen ziet. Hier kan je bijvoorbeeld een wensbord aanmaken met pin’s die je boeien en jij alleen kan zien.
Mensen zien pins die hun interesse wekken. Dan bewaren ze die pins op één van hun borden om later verder te gebruiken.
Alhoewel Pinterest-pin’s publiek zijn lijkt het net een beetje meer persoonlijker. Het handelt om de dingen die de bezoeker interesseren en die hij wil bewaren en koesteren.
Pinterest-gebruikers zijn doeners. Ze zijn actief opzoek naar ideeën en kennis of naar producten en diensten. Ze zoeken iets en willen hierop een antwoord.
Meestal worden pin’s bewaard om ideeën te verzamelen of om (later) aankopen te doen.
Pinterest-gebruikers kunnen ook groepsborden gebruiken en hierop samen pinnen.
Door het toevoegen van een URL-link komen bezoekers met één klik op de gewenste website, productpagina, beschrijving, video of document.
Een Pinterest-account is gratis en kan zowel privaat als zakelijk account zijn.
Met een zakelijk account hebben ondernemers het overzicht in de statistieken over hun bezoekers en hun intenties.
Momenteel biedt Pinterest biedt 3 soorten pins:
    1. standaard :opvallende afbeeldingen voor het uitlichten van producten, recepten, foto’s en meer.
    2. video : de aandacht van mensen trekken met beelden, geluiden en video’s
    3. verzameling : meerdere producten in één pin
NIEUW ! Verhaalpins
In België en Nederland zijn vandaag de verhaalpins nog niet beschikbaar.

PINTEREST ZAKELIJK

 Wil je als ondernemer starten met Pinterest of plan je een pin-campagne of een ads-campagne, neem even contact voor een informatief gesprek.
PINTEREST ZAKELIJK BENUTTEN
Ook in België neemt Pinterest een steeds belangrijker plaats in.
Voor de Vlaamse ondernemer kan Pinterest  een belangrijk platform zijn om potentiële klanten aan te trekken.
Door de afwezigheid van een vestiging in België zijn nationale cijfergegevens zoals demographics moeilijk terug te vinden. Voor onze noorderburen is er gelukkig wel meer informatie beschikbaar. Daar is het aantal Pinterest gebruikers tussen 2013 en 2017 gestegen van 530.000 naar 2.400.000.
Pinterest is een “must” voor de ondernemer.  Bedrijven hebben hier de kans om hun ideeën, producten en diensten voor te stellen met een leuke foto of video.
Met één klik komt de nieuwe bezoeker direct op hun website of productpagina en kan verder geleid worden naar nieuwe omzet en verkoop.

Zakelijk succes met Pinterest

SPONSOREN
Adverteren op Pinterest heet ‘sponsoren’. Advertentie-pins worden direct met je doelpubliek verbonden. Dit is een geweldige mogelijkheid om dit zakelijk te benutten om je website, je producten en diensten in de kijker te stellen.
Is Pinterest veilig? Ook in de wereld van Pinterest is de wereld van scammers en internetcriminelen aanwezig. Niet alle links of pin’s zijn  even betrouwbaar. Tussen alle koren zit kaf.

PINTEREST ZAKELIJK

 Wil je als ondernemer starten met Pinterest of plan je een pin-campagne of een ads-campagne, neem even contact voor een informatief gesprek.
Tags: , , , , , , , , , ,